Astronomický den na Jizerce 22.5.

Dne 22.5. proběhla v Jizerských horách velmi zajímavá astronomická akce:
Astronomický den na Jizerce

Akce souvisela s představením Jizerské oblasti tmavé oblohy veřejnosti a během odpoledne a večera nabídla návštěvníkům jak poutavé přednášky, tak i astronomická pozorování. Asi největším lákadlem byla přednáška RNDr. Jiřího Grygara, CSc. od krásách astronomie s názvem „Pohledy do nebe“. Tuto přednášku sledovalo přes 250 návštěvníků a i na ostatních přednáškách bylo nabito.

Počasí k nám nebylo úplně laskavé ale alespoň mezi 11:00 až 14:30 mohla veřejnost skrz díry v oblačnosti pozorovat Slunce a planetu Venuši. Denní pozorování mělo rozhodně úspěch, mimo jiné i proto, že Slunce konečně ukázalo nějakou aktivitu. Ve speciálních dalekohledech bylo možno pozorovat nádhernou protuberanci ve tvaru Eiffelovky a v dalekohledu se slunečním filtrem i dvě skupiny slunečních skvrn. Zájem veřejnosti byl veliký a během dne se dalekohledy podívali snad všichni návštěvníci, kteří Jizerkou prošli.

Návštěvníci

Během večerního a nočního pozorování se naštěstí také občas objevily díry v oblačnosti a tak jsem asi padesátce vytrvalců mohli ukázat krásy noční oblohy: Měsíc, Mars, Saturn i nějaké ty hvězdokupy, mlhoviny a galaxie.

MAČ se na akci významně podílel: Pomáhali Ivana Macourková, Martin Černický a Martin Mašek a to nejen u obsluhy přivezeného dalekohledu Tlustá Berta (Celestron CPC1100).

Akce bylo výborně organizačně zvládnutá a vůbec se perfektně vydařila. Spokojeni byli jak návštěvníci, tak organizátoři a i p. Duda, majitel penziónu a dalšího zázemí, kde akce probíhala. Za to vše patří dík především Aleši Majerovi a Martinu Gembecovi, kteří akci vymysleli a zorganizovali!
Už se těším na další ročník :-)

Martin Černický

Fotogalerie
Vlákno o akci na Astrofóru