Pozorování v Kamenici 21.9.2010

Dnešní počasí a zkušenosti z minulých dnů dávalo šanci na výjimečný seeing, čehož jsme se rozhodli využít. Vzhledem k fázi Měsíce (dva dny před úplňkem) bylo jasné, že budeme pozorovat právě Měsíc a Jupiter.

Počasí nezklamalo. Všichni jsme se sešli u Lukáše v Kamenici asi ve 21:45 a začali jsme pozorovat. Měsíc už byl poměrně vysoko nad obzorem a seeing byl skutečně neznatelný. Postupně jsme zvyšovali zvětšení až na neuvěřitelných 1000x. To už bylo na 200mm schmidtku poněkud mnoho, ale zajímavé bylo, že i při tak extrémním zvětšení byl obraz klidný a jediný problém byl v ostření obrazu, kdy nejspíše vlivem nedostatečné temperace bylo nutné stále doostřovat.

Jupiter byl také krásný, klidný obraz nám dovolil ničím nepřerušovaný dlouhodobý zážitek. Asi po půl hodině pozorování se nám začala rosit optika, což jsme vyřešili vyhříváním a rosnicemi a mohli jsme pokračovat. Vzácným zážitkem byl nejvýraznější jupiterův oblačný pás viditelný i v triedru 15×70. Bylo sice nutné ho trochu hledat v barevné vadě, ale byl jasně potvrzen všemi přítomnými. Později jsme byli svědky toho, jak zpoza Jupiteru vycházel jeho měsíček Ganymedes. Opět díky výborným podmínkám jsme ho mohli pozorovat nalepeného ke kotoučku Jupiteru.

Před půlnocí jsme pozorování ukončili s tím, že to bylo skutečně výjimečné pozorování a byli jsme nadšení a plni krásných zážitků. Zbývá si jen přát, aby takových nocí s výbornými podmínkami bylo víc.

Technika: SCT127, SCT200, TS15x70

Přítomni: Lukáš Kalista, Ivča Macourková a Martin Vyskočil