StarParty Šumava 2008

První ročník téhle skvělé akce se jmenoval ČAŠ, neboli „Česká Astronomická Šumava“. Konala se o víkendu 2.-4.5.2008 na Filipově huti, což je nejvýše položená obec v České Republice (To jsme poznali hned, jak jsme vystoupili z auta ve slabém, téměř letním oblečení). Akce začínala v blízkém restauračním zařízení, protože bylo zataženo. To se ovšem během krátké doby změnilo a potom začalo jedno z nejlepších pozorování, které jsem zatím zažil. Komplikovalo ho pouze velké množství vlhkosti ve vzduchu, což způsobovalo velmi časté zamlžení okulárů.

Pozorované objekty byly naprosto úžasné. Bezkonkurenční byl pohled na M101, která krásně svítila v dalekohledu a nebyla to ta duchařina, na kterou jsem zvyklý od nás. Další objekty, které mě zaujaly byly M81+M82, chí a h, M13, trojice galaxií ve lvu a M57. Tu jsem v triedru nejdřív vůbec nemohl najít, ale pak jsem si uvědomil, že jsem si ji spletl s hvězdou, jak byla jasná. Rovněž řasová mlhovina byla úchvatná. Pohled pouhým okem na mléčnou dráhu byl také nádherný (triedr už byl totiž úplně zamlžený) a stálo za to věnovat se i tomuto způsobu pozorování.

Přes den jsme podnikli výlet do boubínského pralesa, někteří se vydali až na vrchol. Druhá noc už na tom nebyla tak dobře jako ta první, ale i tak se pozorovalo, protože takovou tmu je potřeba si užít.

Šumavská astropárty je bezesporu tou pozorovatelsky nejkvalitnější akcí a taková obloha, jaká je právě tady, uvede snad každého v úžas. Ale není to jen oblohou, nýbrž i celým prostředím horské přírody.

Martin Vyskočil

Fotogalerie
Vlákno o akci na Astro-foru