Hodkovice 2008

9. – 10.2.2008

Hodkovická astropárty navazovala na loňské zatmění Měsíce. Při plánování druhého ročníku jsem již trochu věděl, do čeho jdu. Aeroklub mi vyšel vstříc a nechal mi k dispozici vše potřebné. Bohužel díky teplému počasí a navzdory tomu, že je teprve únor, na letišti již probíhal letový provoz. Proto byl příjezd prvních účastníků poněkud zmatený, protože se ještě neměli kam přesunout (ještě pozdě odpoledne zabíral nejvíc místa na sále trup větroně). Naštěstí to proběhlo v pohodě a večer a dále v noci už všechno šlo jako na drátkách. Dorazil i Jirka Bárta a jeho příjezdem bylo postaráno i o jídlo a vše mohlo začít. Počasí vyšlo mnohem lépe než vloni. Na obloze sice občas byla nějaká vysoká a střední oblačnost, ale dalo se koukat. Stačilo to na to, aby se alespoň každý stihl něčím pokochat, třeba pohledem přes velkého dobsona pana Zahajského. Pak se zatáhlo a mohla v klidu proběhnout večeře, konzumace piva a několik dalších chodů. Po jídle proběhly dvě přednášky, které si připravili Cassi a Martin Gembec. Zábava potom pokračovala dál. Kolem třetí hodiny ranní se obloha opět roztrhala a dalo se zas koukat.

Ráno byla snídaně, o kterou se postaral Martin Černický se Šárkou a byla velkolepá. Jejich štrůdly začínají být legendární. Pak už nastalo loučení a postupný odjezd domů.

Akce se vydařila lépe než ta loňská. Bylo více účastníků a pomohlo tomu bezesporu také počasí. Z MAČe přijeli všichni, kteří mohli. Tahle parta skutečně drží pohromadě a je radost s nimi něco podnikat. MAČ zároveň předal svoji „licenci“ na provozování setkání astronomů v Brně pod názvem BASE, neboli brněnské astronomicke setkání.

Martin Vyskočil

Vlákno o akci na Astro-foru