Litické hvězdobraní 2008

8. – 11.5.2008

Oproti loňskému ročníku se největší MAČovská akce pořádala přímo na litickém hradě. Toto zajímavé prostředí dodává akci tu správnou atmosféru a tento víkend byl pro nás nevšedním zážitkem. Spát je možné kdekoliv v prostorách hradu s podmínkou, že musí být vše uvolněno pro první prohlídku, která začíná v devět hodin ráno.

Po příjezdu a výborné večeři následoval přípitek na zdar celé akce. Pak se začalo pozorovat. Laťka byla nastavena vysoko, protože před týdnem jsme byli pozorovat na Šumavě a byli jsme tedy patřičným způsobem rozmazlení. Obloha zde sice nebyla tak dobrá, ale bylo to slušné. Minimálně stejně dobré jako minulé hvězdobraní. Zpočátku rušily dva balíky oblačnosti, ale ty se během noci odsunuly pryč a mohlo se nerušeně koukat.

Přes den jsme podnikli výlet do Častolovické zámecké zahrady, do Doudleb nad Orlicí a do Žamberka. Nemohu vynechat ani návštěvu rodného domu Prokopa Diviše, jehož prohlídka probíhá způsobem velmi blízkým jako ve filmu „Jára Cimrman, ležící, spící“.
Večer opět výborná večeře hodná obyvatelů středověkého hradu a následovala opět pěkná pozorovací noc. Přibyl velký skládací dobson pana Zahajského a další technika těch, kteří přijeli až dnes.

Hrad Litice

Další den proběhl v turistickém duchu, neboť se pořádal pochod přes tři hrady, z nichž jeden z nich byl i ten litický. Naše skupina zvolila alternativní trasu, která se sice vyhnula všem hradům, ale zato navštívila několik restauračních zařízení.

Následující noční pozorování bylo pouze pro neúnavné, protože noci předcházel náročný den a Měsíc nekompromisně dorůstal, a proto bylo potřeba vyčkávat dlouho na jeho západ.

Ráno už následovalo balení a odjezd domů s přesvědčením, že jsem právě absolvoval tu nejlepší astronomickou akci, na které jsem kdy byl.

Martin Vyskočil

Fotogalerie
Vlákno o akci na Astro-foru