Hodkovice 2010

Ve dnech 13. -14. 2. 2010 jsme pořádali již 4. ročník astropárty na aeroklubovém letišti v Hodkovicích. Jako každý rok se snažíme přinést něco nového a letos tou novinkou byl elektronický přihlašovací systém. Šlo o jeho první testování, takže se to neobešlo bez dětských nemocí, ale celkově bylo úspěšné. Také bychom občas rádi přinesli pěkné počasí, které se nám vyhýbá (letošní rok nebyl výjimkou), ale v tomto období je to nevyzpytatelné. Účastníci se proto mohli pokochat pohledem na krásně vyvinuté oblaky typu altocumulus, stratocumulus, altostratus a další odrůdy bohaté oblačnosti.

Již druhým rokem je naše akce určena i pro širokou veřejnost, pro kterou jsme měli připravené přednášky a ukázky dalekohledů. Podařilo se nám akci propagovat v turnovském regionálním tisku a v jednom libereckém rádiu.

Možná díky elektronickému přihlašovacímu systému nebo také kvůli počasí letos dorazilo méně lidí. Byla to tedy komornější akce, ale to se nijak neprojevilo na jejích kvalitách. Přednášky proběhly podle plánu a oproti minulým ročníkům jich dokonce přibylo.

Účast veřejnosti byla symbolická. Zjistili jsme, že část lidí přišla díky informacím v tisku a část na osobní pozvání.

Společná fotka

Během večera se objevily různé trhliny v oblačnosti, ve kterých mohli někteří šťastlivci zahlédnout Mars, Plejády, či dokonce část souhvězdí Orionu. Díky této skutečnosti se tento ročník zařadil z hlediska pozorování jako druhý nejúspěšnější (jeden rok jsme skutečně pozorovali).

Po stránce materiálního zabezpečení se náš gastronomický mág Jirka Bárta opět vytáhl a vykouzlil skvělé pochoutky na grilu, jehož použití je v tomto ročním období vzácnou výjimkou a zvyšuje atraktivitu už tak skvělé večeře. Zajímavou epizodou byla polární výprava areálem aeroklubu v hlubokém sněhu za účelem vyproštění a dopravy již výše zmíněného grilu.

Hodkovická astropárty se skutečně vydařila a nezbývá než si přát, aby příštímu ročníku více přálo počasí a mohli jsme konečně pozorovat.

Závěrem chci poděkovat kamarádům z MAČe za pomoc při organizaci, aeroklubu Hodkovice za poskytnutí přístřeší a PP ČAS za podporu a zaštítění akce.

Martin Vyskočil

Fotogalerie
Vlákno o akci na Astro-fóru