Hodkovice 2009

Ze soboty na neděli 31.1-1.2.2009 jsme na letišti v Hodkovicích pořádali už třetí ročník setkání amatérských astronomů. Novinkou letošního roku bylo přizvání veřejnosti, protože jsme se chtěli v rámci Mezinárodního roku astronomie také podílet na popularizaci astronomie. Přihlásil se zatím rekordní počet účastníků, který překročil padesátku, a podle přihlášek to vypadalo, že kompletně naplníme i lůžkovou kapacitu letiště. Pak do tohoto stavu zasáhla chřipková epidemie, která stav účastníků poněkud zredukovala, což bylo znát hlavně na velikosti porcí jídla, počítaného pro „plný“ stav.

Bohužel nám nevyšlo počasí, na což doplatili nejen přihlášení astroamatéři, ale hlavně veřejnost, pro kterou jsme jen velice složitě hledali nějaký náhradní program. Do příštího ročníku tedy máme jasný úkol, kde se zlepšit.

Akce byla jinak velmi dobře připravena, ze všech ročníků snad nejlépe. Výrazná podpora byla cítit i ze strany aeroklubu. Jako každý rok se vyskytly lehké komplikace s přihláškami, ale ty by mohl příští rok vyřešit elektronický přihlašovací systém.

Vrcholem akce se stejně jako v minulých letech stalo Jirkovo gastronomické umění, které předváděl na místním maxigrilu. Letos to měl ztížené povětrnostními podmínkami a nejspíš si to skutečně „užil“, neboť to muselo být hodně vyčerpávající.

Během večera proběhla jedna Cassiho přednáška pro ty, kteří ji neslyšeli vloni. Pak už probíhala volná zábava a končilo se nad ránem.

Snídani letos vládl domácí perník a přes nepřízeň počasí i dobrá nálada. Snad vydrží i do příštích let (tedy ta nálada).

Martin Vyskočil

Fotogalerie
Vlákno o akci na Astro-foru