Kořenov 2008

První kořenovská akce se konala ve dnech 31.10.-2.11.2008. Rozhodli jsme se alespoň párkrát do roka pozorovat v trochu lepších podmínkách a vzhledem k možnosti ubytování na chaloupce v Kořenově jsme zvolili jako pozorovací stanoviště Jizerku. Jelikož nám počasí docela vyšlo, mohli jsme využít obě pozorovací noci.

Obloha během první noci byla pěkná, ale ve vzduchu bylo hodně vlhkosti. Postupně sice se podmínky zhoršovaly (Cassi to v telefonátu místním popsal slovy: „Obloha nic moc, ale pro Pražáky dobrý…“), ale i tak jsme viděli hodně objektů. Do chaloupky jsme se vrátili asi ve tři hodiny ráno.

Martin Vyskočil

Přes den jsme si udělali hezký výlet na Štěpánku, kde jsme navštívili rozhlednu. Bylo neobyčejně teplo, dalo se chodit v krátkých rukávech, jako kdyby nebylo prvního listopadu, ale spíš babí léto.

Druhá pozorovací noc byla kvalitativně lepší, dokonce i seeingem. Opět jsme toho stihli napozorovat celkem hodně a byl to hezký pozorovatelský zážitek. Dorazili také místní amatérští astronomové z Jablonce.

Kořenovská akce se velice vydařila. Kolektiv byl vynikající a k dobré náladě přispělo i skvělé počasí. Ať je takových akcí víc!

Přítomni: Jirka s Alenkou, Jana, Ohaj, Dvader, Zdíša s Lídou, Míla, Vejr, Cassi, Alek, Michel Samia.
Technika: CPC-1100 „Tlustá Berta“, čerstvě nový skládací dobson 250/1200, Newton 150/1200, TS 15×70, pár triedrů 10×50.

Martin Vyskočil

Fotogalerie