Setkání v Janově dole 27.12.2008

Toto setkání kousek od Osečné sice vůbec nebyla plánovaná MAČovská akce, ale naše reprezentace na místě byla celkem výrazná.

Navíc, aniž by to dotyčný předtím tušil, zapojil se do našeho volného kolektivu Honza Ebr a tím si do budoucna ušetřil přemýšlení o tom, co s volným časem, když náhodou probíhá nějaká naše akce:-)

Počasí bohužel moc nevyšlo a tak většinu času probíhaly přednášky, které byly velmi zajímavé. Teprve později večer se rozhodlo vyrazit pozorovat do hor, kde by snad mohlo být počasí shovívavější. Pozorovatelské části jsem se bohužel nemohl zúčastnit a proto končím informací, že se to prý vydařilo.

Přítomni: Honza Ebr, Zdíša, Lída, Cassi, Míla a Chef

Martin Vyskočil

Pozorovací část

Počasí nevypadalo vůbec dobře. Celá ČR byla pod inverzní oblačností. Chef měl s sebou notebook s mobilním připojením k internetu, tak jsme mohli sledovat vývoj počasí. K večeru se z oblačnosti začaly vynořovat Krkonoše. A možná i Jizerky. Rozhodlo se tedy, že se pojede pozorovat do hor. Z počátku se uvažoval výstup na Vrbatovu boudu. Ale nejdřív jsme zajeli na pozorovací plácek před Jizerkou s tím, že pokuď tam bude jasno, tak zůstaneme.

Jasno na Jizerce bylo. Přijeli jsme sem dvěma auty. Neměli jsme s sebou žádný dalekohled, tak se pozorovalo pouze triedry 10×50 a 15×70, které jsme měli s sebou. Na začátku pozorování byl Honza Ebr mile překvapen viditelností mlhoviny plamínek v triedru 10×50. Já s Ladinem jsme ještě vyrazili autem na obhlídku Rozdrože na Polské straně Jizerek. Rozdrože byly bohužel pod inverzní oblačností. Tak jsme to otočili zpět na Jizerku.

Na Jizerce pozorovali ti, kteří nejeli na Rozdrože, tj. MaG, Honza Ebr, Lída a Zdíša. Už byli pěkně vymrzlí, teplota byla poměrně hluboko pod bodem mrazu. V triedru jsme zkoukli ještě nějaké ty jarní galaxie a jeli jsme zpět do Janova dolu.

Martin Mašek