Pozorování na Tobolce 15.4.2009

Pro některé z nás to začínalo jako běžný MAČ- v restauraci Mlýn v Karlíně. Návštěva však dnes měla pouze jediný účel a tím bylo naplnit žaludky něčím dobrým před plánovanou pozorovací akcí. Pozorování se domlouvalo na astrofóru a věděli jsme o účasti několika dalších lidí.

Po příjezdu na místo jsem však byl překvapen, protože se zřejmě rozhodlo přijet ještě víc lidí a tak se na místě konala regulérní astropárty, protože osazenstvo bylo opravdu mohutné.

Obloha byla velmi pěkná, na jihu ničím nerušená. Počasí bylo příjemné a pozorování bohaté, protože techniky i viditelných objektů bylo dost. Z techniky vzpomenu na „Tlustou Bertu“ Martina Černického, Michalova skládacího Dobsona 150 nebo Ohajův skvělý 150/1200. Pohled na Saturn tímhle dalekohledem mě nenechal chladným. Bertou jsme především pozorovali úžasné kulové hvězdokupy, rozpadlé na jednotlivé hvězdy, které vypadaly jak šperkovnice s diamanty. Občas se mezi nimi objevila nějaká galaxie, například nezapomenutelná M51 i se svými jednotlivými rameny. Skvěle ovladatelný dobson posloužil na celkovou přehlídku oblohy a dokázal jsem u něj strávit podstatnou část noci.

Na akci jsme se seznámili s dalšími amatérskými astronomy, což zvyšuje její význam i ze společenského hlediska. Nechyběla ani společná fotka.

Pozorování na Tobolce

Kvůli blížícímu se poslednímu odjezdu metra jsme to asi v půl dvanácté zabalili, šťastlivci nezávislí na MHD však zůstávali a pozorovali dál.

Přítomni: Jirka Bárta s Alenkou, Martin Černický, Ondra Hájek, Vojta Kohout, Michal Bareš a

Martin Vyskočil