Tisá 4.-12.7.2009

V Tiských stěnách na Děčínsku probíhá každoročně soustředění horolezců jabloneckého oddílu LIAZ, kterého se účastním již několikátým rokem. Vždy s sebou beru dalekohled a setkávám se u horolezců s nebývalým zájmem o noční pozorování.

Proto jsem na MAČi nabídl možnost jakési „výměnné“ akce, kdy by se přes den lezlo po skalách, a v noci pozorovaly hvězdy. Akci pilotně vyzkoušela Míla Moudrá a také Martin Černický se Šárkou. Jak je ale v prvním červencovém týdnu zvykem, počasí v České Republice je medardovského typu, takže se to z hlediska pozorování poněkud nevydařilo (vlastně se vůbec nepozorovalo, kromě pozemních objektů ve dne). Oproti tomu však proběhl alespoň nějaký výstup na skálu a zjistilo se, že v praxi lze tyto aktivity bez problému skloubit.

Je tedy perspektiva do dalších let, že pokud vyjde počasí, tak se zde rýsuje zajímavá akce provázená nevšední volnočasovou aktivitou spojená s popularizací astronomie v krásném prostředí Českosaského Švýcarska, kde je koneckonců i slušná noční obloha.

Martin Vyskočil