Pozorování v Ondřejově 7.4.2010

Dnes jsme se domluvili, že zkusíme pozorovací lokalitu na Ondřejově poblíž Astronomického ústavu. Akci jsme zahájili ve Mlýně důkladnou večeří a pak jsme zamířili směrem na pozorovací stanoviště. Už při cestě na Ondřejov jsme zastavili, abychom se stihli podívat na Merkur, který se nám úspěšně podařilo najít.

Do Ondřejova jsme přijeli něco před devátou. Byla už tma a zbytek našeho pozorovacího teamu byl už na místě a pozoroval. K dispozici jsme měli slušný výběr optiky: Newton 150/1200 na EQ-3-2, Newton 200/1000 na EQ-6, zbrusu nový 200mm Schmidt-Cassegrain na CG-5 ADV, TS 15×70 a Bresser 10×50.

Ze začátku jsme koukali na planety, kterých jsme dnes měli bohatý výběr: Merkur, Venuši, Mars a Saturn. Při této příležitosti bych chtěl znovu vyzdvihnout Newtona 150/1200, protože ten je prostě na planety stavěný.

Pak jsme naši pozornost upřeli na deep sky objekty a tady už jsme využili všech přístrojů, které jsme mohli vzájemně porovnávat. Docela zajímavý pohled byl na Mars s jesličkami pohromadě v zorném poli triedru 15×70.

Obloha byla velmi pěkná. Provedli jsme měření jasu oblohy pomocí SQM a měření v zenitu těsně překračovalo hodnotu 21.0. I vzduch byl křišťálově čistý a také klidný. Bylo to znát i na objektech. Například galaxie M101 nebyla žádným duchem, ale byla v zorném poli 15×70 dosti výrazná. Dále jsme zhlédli několik dalších galaxií a otevřených i kulových hvězdokup.

Skončili jsme v půlnoci (přece jen jsme pracující) plně spokojení a vydali jsme se k domovům. Zážitky z této noci v nás určitě dlouho zanechají krásné vzpomínky, protože tyhle dubnové noci jsou snad nejkrásnější a nejkvalitnější v celém roce. Jsem proto rád, že jsme alespoň jednu z nich mohli využít.

Přítomni: Slávek Foltýn, Lukáš Kalista, Ondra Hájek a

Martin Vyskočil