Litické hvězdobraní 2010

O víkendu 14. až 16. května proběhl na hradě Litice nad Orlicí již 4. ročník Litického hvězdobraní. Akce se zúčastnilo 35 astronomických nadšenců, kteří se již od začátku roku těšili tento víkend v době novu. A když píši nadšenců, tak to platilo do posledního písmene! Počasí nám totiž zasadilo ránu pod pás a obdařilo nás nízkou oblačností, chladem a občasným deštěm…
Romantický pobyt na hradním nádvoří a přilehlých hradních sálech tak získal zcela jiný náboj.

Akce přesto nebyla jen zcela společenská. Během celé akce se probírala astrofotografie téměř na každém rohu a počet notebooků by poměrně snadno porazil kdejakou kancelář. I vizualisti si nakonec našli svoje, když během soboty pozorovali nádherné poštolky, které na hradu hnízdí a loví v jeho okolí.

Akce se zúčastnili jak skalní hvězdobranci, tak i několik nových tváří. Těm se myslím akce líbila a doufám, že se objeví i příště. V sobotu večer jsme všichni společně pozorovali dvojité souhvězdí pštrosa a krůty, které k dokonalosti připravil šéfkuchař Jirka Bárta.

Skupinová fotka od Zakova

Stejně jako loni byly připraveny astronomické přednášky pro veřejnost, která se však díky počasí objevila jen sporadicky, rychle prolétla hrad a zřejmě směřovala někam do tepla… Tak snad příští rok bude počasí k nám i návštěvníkům hradu milosrdnější.

Absolutní pochvalu si zaslouží „duchovní otec“ a hlavní organizátor akce Jiří Bárta i se svými nejbližšími, neboť nám i přes nepřízeň počasí dokázali opět připravit příjemnou a bezproblémovou akci!

Martin Černický

Fotogalerie 1
Fotogalerie 2
Vlákno o akci na Astro-fóru