Pozorování v Kamenici 12.7.2010

Dnes mělo končit velmi horké počasí minulých dnů přechodem rozpadající se studené fronty. Výhodou tohoto horkého počasí jsou ale vynikající (dokonce bezměsíčné) noci, které jsme chtěli využít.

Původně jsme plánovali výjezd do Ondřejova, ale abychom měli k dispozici lepší techniku než jen triedr 15×70, vetřeli jsme se k Lukášovi na zahradu v Kamenici. Obloha tam je také pěkná, i když o něco horší než v Ondřejově. Dosah objektů nám ale bohatě nahradila Lukášova 200mm schmidtka.

Pokoukání bylo velice hezké, kromě běžných deepsky objektů jsme zahlédli také pár jasných meteorů. Velký podíl mezi pozorovanými objekty měly kulové hvězdokupy, pro které je schmidtka snad stavěná. Stejně je ale stavený triedr 15×70 na otevřené hvězdokupy a temné mlhoviny v mléčné dráze, takže jsme měli celkem bohatý výběr různorodých objektů.

Skončili jsme asi v jednu hodinu v noci, díky pár komárům ochuzeni o trochu vlastní krve (nic dramatického). Od západu se už nasouvala fronta, na horizontu byly vidět záblesky od bouřek a nad námi se stále ještě klenula jasná Mléčná dráha se zřetelnými okraji. Podmínky byly skutečné dobré a bylo to znát i na obloze na okraji Prahy.

Na závěr jsme udělali pár fotek a pak rychle domů, abychom ráno se spánkovým deficitem vstávali do práce.

Přítomni: Lukáš Kalista, Laco Bálint, Lacův kamarád Sven a

Martin Vyskočil

Fotogalerie