Pozorování na Požárech 13.10.2010

„Čau, jak jste na tom?“
„Dobře, už jsme na místě!“
„Fakt? Já taky. Ale kde jste?“
„No přece na Požárech.“
„Cože? Vy jste nejeli na Ořech?“

…a tak se stalo, že se Slávek ocitl na detašovaném pracovišti na Ořechu, zatímco všichni ostatní pozorovali na Požárech. Ne vždy ta organizace klapne na sto procent.

Sraz byl až na místě, nakonec se sešlo devět lidí. Pozorovací místo je pěkné, okolní města příliš neruší, ale bohužel jsme měli trochu smůlu na počasí, protože ve stabilním počasí posledních dní začala padat mlha.

Těsně po příjezdu jsme ještě stihli mrknout na Měsíc, který byl krátce před západem. Dále jsme nemohli vynechat kometu 103P/Hartley (která se dala tušit bočním viděním), a pak už se naše pozornost rozptýlila na různé objekty noční oblohy, především na Jupiter. Na něm jsme pozorovali výraznou světlou skvrnu v oblasti severního z rovníkových pásů (NEB). Přibývající mlha nám sice velmi výrazně snížila seeing až do úplného klidu, ale jaksi se nám vytratily detaily. V oblasti kolem zenitu to ale bylo pořád dobré a tak jsme shlédli několik dalších deepsky objektů.

Pozorování na Požárech

Okolo jedenácti jsme začali balit, protože nás čekala delší cesta domů, museli jsme ráno do práce a v neposlední řadě jsme také byli již dostatečně promrzlí. Odolnější jedinci setrvávali na místě dál a můžeme jen doufat, že tam neumrzli a že se s nimi ještě někdy setkáme.

Použitá technika: Tlustá Berta, Ostříží oko, SCT 127, Megrez 72, TS 15×70, refraktor Bresser 127/1000.

Přítomni: Martin Vyskočil, Lukáš Kalista, Ivča Macourková, Martin Černický, Jirka Bárta, Michal Bareš, mimo MAČ Vláďa Dráb, Jirka Růžička a ještě jeden další pozorovatel.

V roli poustevníka: Slávek Foltýn

Fotogalerie